Sådan bruger du din brændeovn med fornuft

Sådan bruger du din brændeovn med fornuft

Vidste du, at din skorstensfejer kan hjælpe med meget andet ‘bare’ at tjekke og feje din skorsten?

Din skorstensfejer i Uggerby kan vejlede om, hvordan du bruger din brændeovn sikrest, sundest og så den belaster miljøet mindst muligt.

Herunder finder du nogle enkle råd, som enhver brændeovnsbruger kan have gavn af. Og så er det altid en god idé at kontakte skorstensfejeren, hvis du har brug for mere vejledning. Der er nemlig meget, du selv kan gøre relativt nemt for at skåne miljøet og for at sikre dig, at din brændeovn ikke udleder skadelige partikler til din bolig.

  • Hvis din brændeovn er gammel, kan du med stor fordel skifte den ud med en nyere model. Hvis den er fra før 1998 – eller nyere men udtjent – bør du skifte den. En gammel brændeovn udleder fem til seks gange så mange partikler som en moderne model

  • De nye brændeovne på markedet er også langt mere komfortable og økonomiske i brug end de gamle. Du kan typisk spare mindst 25 procent brænde ved at skifte til en ny, effektiv brændeovn

  • Det er vigtigt altid at fyre med tørt, rent brænde. Brug kun brænde af god kvalitet og sørg for at opbevare det i tørvejr, før du fyrer med det. Vådt træ giver dårlig forbrænding og meget røg. Træet er tørt nok til brændeovnen, når vandindholdet i det er under 18 procent. Vandindholdet kan du nemt måle med en fugtighedsmåler, som kan købes i byggemarkeder og pejsecentre

  • Det er også vigtigt, at der er det rigtige træk i din skorsten. Hvis der ikke er tilstrækkeligt træk, kan det ofte afhjælpes ved enten at øge skorstenens højde, montere en skorstensforing eller ved at sætte en røgsuger på skorstenen

  • Når du tænder op i brændeovnen, skal du gøre det fra toppen. Læg et par halvstore brændestykker i bunden og mindre, tynde pinde ovenpå. Tænd i toppen og lad flammerne arbejde sig ned i bålet med god tilførsel af luft. Det mindsker røgudviklingen og partikeludslippet

  • Sørg for, at der hele tiden er rigelig luft til forbrændingen. Skru først ned for luftdysen, når ilden har godt fat i alle brændestykkerne

  • Flammerne må aldrig blive rødlige og sodende

  • Gå udenfor og tjek, hvordan røgen fra skorstenen ser ud. Røgen skal være næsten usynlig. Hvis den er mørk og lugter grimt, gør du noget forkert